Resepi kek pisang ni aku memandai2 reka
sendiri dengan adjust sikit2 resepi asal adik aku. Bahan basic dia sama jer cam kek pisang biasa ok, tapi hasilnya emmmm…yummy..so
simple, delicious and super easy..must try!
Bahan2:
4 biji telur gred B
1 cawan minyak sayuran (minyak
masak pun boleh)
1 cawan gula ( tak suka manis2
ok)
1 ½ cawan pisang emas yang lenyekkan
1 sd/t esen vanilla
1 sd/t ovallette
1 sd/t garam
1 sd/t baking powder
1 sd/t soda bikarbonat
1 ½ cawan tepung gandum
4 sd/besar susu pekat manis
Sedikit pewarna coklat/kuning (optional)
Caranya: Putarkan telur sampai kembang, masuk esen vaniila
dan gula, putar laju sampai gula larut. Lepas tu masuk minyak, ovalette, pisang
dan garam.
Dah sebati masuk pula barang kering yg telah disatukan dulu
iaitu tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat. Last sekali masukkan
susu pekat manis dan pewarna.
Tuang ke dalam Loyang bulat 8” yang dah disapu sedikit butter dan bakar pada suhu 150’c selama 50
minit. Itu saja..senangkan..even my kid pun pandai buat sendiri.
requested by mr.hubby for his birthday recently, his favourite all time banana cake with simple frosting of chocolate ganache...dia tak suka kek besday jual kat kedai yg banyak cream tu |
papa is 37...hishh dah tua..hehe |
cik adik sharmeen ni biasala kann..semua kek orang wajib dia yg tiupkan lilinnya..hehehe Happy birthday my dear! |
No comments:
Post a Comment