nuffnang ads

Search This Blog

Loading...

Wednesday, May 30, 2012

Contoh Perjanjian Sewa Kereta (sample Car rental agreement)


Notebook hubby aku ni ala penyimpan mohor2 besar...banyak betul hubby aku nih simpan format2 like contoh surat perjanjian, format MOU lah, format rancangan perniagaan, format cash flow pun melambak2 dan macam2 versi ada...hish..hish..hish..patutlah slow notebook ni abg..

Dalam dok aku transfer semua format tu ke external hardisk, sempat aku cilok satu contoh format ni nak bagi kat korang.. Jangan marah yerr en.hubby hensem....hehe b nak buat amal sikit je boleh kan...


Car Rental Agreement

1. THE PARTIES TO THIS AGREEMENT ARE:
1.1 THE OWNER:
First Name(s):

Surname:

Identity / Social Security or Other (Specify) number:

Physical Address:



1.2 THE RENTER:
First Name(s):

Surname:

Identity / Social Security or Other (Specify) number:

Physical Address:


The parties choose the above stated addresses as their physical addresses at which legal proceedings may be instituted.

2. THE OBJECT OF THE RENTAL IS:
2.1 Type of Vehicle:

2.2 Make and Color:

2.3 Model:

2.4 Year:

2.5 Registration Number:

2.6 Engine Number:

2.7 Vehicle Identification Number (VIN):

2.8 Passenger Capacity:

2.8 Rated Weight Carrying Capacity:

2.10 Odometer Reading at beginning of Rental Period:



3. CONDITION OF VEHICLE:
3.1 The Owner states that to the best of his knowledge and belief that above-described vehicle is in sound and safe condition and free of any known defects or faults which would affect its safe operation under normal use.


4. QUALIFICATIONS:
4.1 The Renter states that he / she is physically and legally qualified to operate the above-described vehicle.

5. RENTAL PERIOD:
The Owner agrees to rent the above-described vehicle to the Renter for the following period:
5.1 Starting Date: _______________________________
Time: ____________________(a.m. / p.m.)
5.2 Ending Date: _______________________________
Time: ____________________(a.m. / p.m.)


6. RENTAL RATE:
6.1 The Renter hereby agrees to pay the owner at the rate of ____________ per day or portion there of
AND / OR at the rate of ______________ per kilometer for the use of the above-described vehicle.
6.2 All fuel used shall be paid for by the Renter.


7. EXCLUSIONS:
7.1 The rented vehicle shall not be used to carry passengers or property for hire.
7.2 The rented vehicle shall not be used to carry passengers in excess of the capacity stipulated in 2.7 above.
7.3 The rented vehicle shall not be used to carry passengers, goods or materials in excess of the rated weight carrying capacity of the vehicle as stipulated in 2.7 and 2.8 above.
7.4 The rented vehicle shall not be used to carry passengers other than in the interior or cab of the vehicle.
7.5 The rented vehicle shall not be used to push, propel or tow another vehicle, trailer or any other thing without the written permission of the Owner.
7.6 The rented vehicle shall not be used for any race or in any competition.
7.7 The rented vehicle shall not be used for any illegal purpose.
7.8 The Renter shall not operate the vehicle in a negligent manner.
7.9 The rented vehicle shall not be operated by any other person other than the Renter stipulated in 1.2 above without the written permission of the Owner.

8. INSURANCE:
8.1 The Renter hereby agrees that he / she shall be held fully responsible for any and all loss of or damage to the vehicle or equipment during the term of this Car Rental Agreement whether caused by collision, fire, flood, vandalism, theft or any other cause, except that which shall be determined to be caused by a fault or defect of the vehicle or equipment.

9. DEPOSIT:
9.1 The Renter further agrees to make a deposit of ______________ with the Owner, said deposit to be used, in the event of loss of or damage to the vehicle or equipment during the term of this Car Rental Agreement, to defray fully or partially the cost of necessary repairs or replacement.
9.2 In the absence of damage or loss, said deposit shall be credited toward payment of the Rental Rate and any excess shall be returned to the Renter.

10. RETURN OF VEHICLE:
10.1 The Renter hereby agrees to return the above-described vehicle to the Owner at the physical address listed in 1.1. no later than ________________________________

11. JURISDICTION:
11.1 The parties consent to the jurisdiction of the magistrate's
(other ________________________) court for the district of
__________________________________
Signed at ______________________on this ______day of _________________20____

OWNER: _____________________________

RENTER:_____________________________


if ada syarat2 lain yg korang ingin masukkan just tambah jer, yg ni standard ok. 

25 comments:

  1. Tq sbb sudi brkongsi pn.nisa..sgt brguna utk sy mulakan bisnes sewa kete ni..

    ReplyDelete
  2. tumpang tanye..
    perlu buka company berdaftar ke utk bagi sewa kereta ni?
    & cam mane nak settle kalau berlaku kemalangan?
    tengkiyu

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...
      tak perlu buka company, perjanjian antara individu pun boleh..
      kalau berlaku accident bawak surat perjanjian tu buat polis report, pastuh penyewa kena tanggung bayar repair kete tu. kalau dia lepas tangan kena buat legal case la saman dia ok...awk claim la insurans cam biasa..tq

      Delete
    2. salam. dokumen yg dalam pdf atau word xde ke puan ?

      Delete
  3. lupa lak...yg penting perjanjian tu kena stamping lepas both parties sign ok. Surat perjanjian mesti bertaip atau guna dakwat hitam utk sign..baru sah

    ReplyDelete
  4. slm nak tny..yg setem tu kite nak setem kt mne?pastu yg mahkamah kt blh ikut suka kt atau kene ade wakil mahkamah kt gtaw awl2 nak sewe kete?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..stamping tu maksudnya kita kena gunakn khidmat pesuruhjaya sumpah jadi saksi surat perjanjian tu, so dia akan stamping (cop pesuruhjaya sumpah) kat surat tu. Setiap surat perjanjian kena ber'stamping oleh pesuruhjaya sumpah dan bayarannya lebih kurang RM15 ok

      Delete
  5. perkomgsian yang menarik..time kasih puan..mesti bertaip maksudnya dengan komputer dan mesin taip kan??x bleh dgn tangan?saya keliru di situ..saya budak baru belajo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..better guna komputer atau mesin taip. Guna tangan biasanya tulisan tak consistent kekemasannya, lagi satu takut salah tulis ayat dah jadi lain maksudnya. dan tak boleh nak padam2 guna eraser or liquid corrector yer..

      Delete
  6. waktu stamping nak penyewa kena ada skali ke atau cukup sekadar bawa agreement saja..kalu xciden...insuran nak cover ke sbb kereta 2 kita sewa pada org lain...mohon pencerahan..TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. time stamping tak perlu ada penyewa sekali, buat 2 copy aggreement tu satu untuk kite dan satu untuk penyewa...original dan stamping dua2. but make sure ada photostat ic dia sekali sbb pesuruhjaya sumpah nak tengok nanti.

      insurance tu bukan lagi third party ok...ambik yg comprehensive meaning untuk sesiapa yg bawak dan menumpang. hopefully en.anon dah clear..

      Delete
  7. tq share, sy mohon untuk pinjam ye. TQ :)

    ReplyDelete
  8. Salam, nak tanya tentant aggreement. Kan kita buat 2 copy. Satu kita ambik dan satu lagi kita bagi kt penyewa. Klu stamping tu kita buat untuk agreement kita punya saja xde masalah?

    ReplyDelete
  9. guna english langguage ni xpe ke puan? kang time ada kes,penyewa buat alasan xpaham bahasa inggeris la pulak.. ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila dia setuju dan sign bermakna dia kena faham la ok. So encik suro dia baca dan faham dulu baru sign. Versi melayu saya tak ada..

      Delete
  10. Maaf agak lama tak menjawab..stamping kena dua2 aggreement. Sekarang ni kena matikan setem kat aggreement baru sah ye..beli setem hasil kat pej pos dan tampalkan dimuka surat yg bertanda tangan. Kemudian bawa ke pesuruhjaya sumpah minta dia matikan setem dan stamping sekali.

    ReplyDelete
  11. Maaf agak lama tak menjawab..stamping kena dua2 aggreement. Sekarang ni kena matikan setem kat aggreement baru sah ye..beli setem hasil kat pej pos dan tampalkan dimuka surat yg bertanda tangan. Kemudian bawa ke pesuruhjaya sumpah minta dia matikan setem dan stamping sekali.

    ReplyDelete
  12. Assalam puan nisa...moga sihat walafiat. Apa yg perlu diisi pada klausa 11.1 di bwh (other_______?) court for the district of________? .. Mohon pencerahan ye puan. BTW, sample ni sangat bermanfaat. Moga Allah membalas jasabaik puan dengan pahala. Tkasih :-) - Jeff

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg other..? X perlu isi. Of...? Perlu isi Daerah perjanjian dimeterai. Sorry for late reply. All the best to you too..

      Delete
  13. Assalam.. puan... saya student.. nak juga buat biz ni kt kolej... tp mohon pencerahan ye... stamping tu apabila telah terjadi sesuatu pada kereta atau semasa penyewa nk sewe kereta ye.. apa pun, info sgt bagus.. tq for sharing...

    ReplyDelete
  14. salam..agreement yang ni boleh dijadikan utk sewa secara bulanan atau tahunan tak?

    ReplyDelete
  15. Salam, kalo kereta breakdown tgh jln, apa hak penyewa?

    ReplyDelete
  16. info yang sangat membantu. terima kasih puan

    ReplyDelete